Suède/France

Nu tänkte jag lista lite skillnader jag tänkt på mellan Sverige och Frankrike, baserat på mina 40 dagar (!!! BARA FYRTIO DAGAR?) här. Listan påbörjades för två veckor sedan, men det har tillkommit lite saker. Let's go. 
 
Sen kväll i en park i Toulouse - det är inte alltid bara vin...
 
Alkohol
Well, först och främst - inget systembolag. Som överallt utomlands. Ingen överraskning att det finns stort utbud av vin i butikerna, mycket billigare än hemma (en flaska för fyrtio spänn finnes lätt) men till saken hör också hur man dricker. Pratat lite med min värdmamma och även andra au pairer om det. Här är det lite, men ofta. Druckit vin till i princip varenda middag här. Och gränsen för rattfylla här är 0,5 promille, att jämföra med Sveriges 0,2 promille. Ganska stor skillnad! Med andra ord är det lagligt att ta ett glas vin (eller ja, två till och med) innan bilkörning. Betyder ju inte att man bör göra det, en känner väl sig själv bäst. Men ltie mer avslappnad relation till alkohol, DOCK verkar det inte så vanlgit med "midsommardrickande" om ni fattar. Alltså mycket starksprit. Marie berättade att vid just midsommar i Sverige var hon lite chockad över svenskars drickande, whiiich brings me to my next point... --> 
 
Många (väldigt olika) presidentkandidater. 
 
Prata och prata politik
...att prata! Smått och stort, högt i tak! Once again baserar jag detta på samtal med Marie men hon sa att "fransmän" inte behöver massa alkohol för att kunna prata om allt och dansa på borden. Kanske lite mindre reserverade helt enkelt? Och att prata politik! Det verkar göras gärna och mycket, och inte bara med folk som tycker samma som en själv. Marie och Alex var på middag för några veckor sedan med tre par som alla bor i närheten och de hade röstat helt olika - från supervänster till liberalt till Le Pen. Och högljudd diskussion behöver inte betyda bråk här. Generellt är tonläget och melodin mycket högre och mer levande, jag känner mig monoton och enformig i jämförelse.
 
Vigipirate - securite renforcée risque attentat.
 
Vigipirate
Hotet om terrorbrott är ständigt närvarande här, vilket märks genom programmet Vigipirate - högsta beredskapsnivå (bortsett från pågående krissituation). Överallt i offentliga utrymmen hittar man skyltarna. I skolan får man inte gå in, utan vänta i en inhägnad på barnet man ska hämta. Väskor kontrolleras i butiker. Beväpnad militär och polis syns lite här och var. Jag skulle inte säga att det är orolig stämning men det är närvarande.
 
Antingen åker man till olika småbutiker för specifika saker (vin, ost, kött, grönsaker, bröd) - eller så åker man till supermarché, som ovan. Där kan man gå vilse minnsann! 
 
Bröd/grönsaker/potatis
Bröd till allt. Köper bröd hela hela tiden. Chez le boulanger, såklart. Frysta grönsaker all the time. Ingen potatis, typ nånsin. Men mycket pasta! Beror såklart på vilken familj man frågar men i denna skulle jag säga att bröd och grönsaker (färdiga från frysen) väger tyngst på tallriken. Köttet är ofta nästan vid sidan av, alltså lätt för mig att undvika. Pastan är också poppis eftersom det är en barnfamilj och pasta går väldigt snabbt att preppa. Går också bra att värma på igen. Men ja matkulturen är annorlunda, inte på ett dåligt sätt dock. Har köpt lite grövre bröd till mig själv men annars uppskattar jag både mat och efterrätter precis som de är (kanske lite extra salt på maten).
 
TAD - transport à la demande. Här är bussen mitt i natten, väntandes in sista avgångstiden. Från min hållplats måste jag boka min buss minst två timmar i förväg.
 
Small things
Jag reserverar plats på bussen (landet-life). Tunnelbanan stinker svett. Eluttagen är sjukt jobbiga, bråkar med dem dagligen. Det är varmt utomhus (mmm saknar ej vårsnön i Sverige det minsta) men kallt inomhus (enda kläderna jag köpt är tre långärmade tröjor). Skor går bra inomhus. Källsorteringen är ingen sortering, allt i samma. Vatten på flaska. Konstiga lakan. Ibland är toalett och dusch/badrum inte samma sak. Tydligen inte obligatoriskt att tvätta händerna efter toalettbesök (enligt Rachel), sinnessjukt. Kom ihÂg mig?
Hanna. 20 år.
Au Pair i Toulouse för tillfället.