Värt att uppmärksamma idag

8 mars igen. Ni vet vad det betyder; internationella kvinnodagen. Och förutom spellistan jag knåpat ihop (tänkte peppppp power och bra musik jag gillar men också "mening" om ni fattarrrr) tänkte jag lista tre grejer värda att uppmärksamma idag;

  1. Kvinnojourer - hur bra grej? Och så viktigt. Det finns ju många olika jourer och "kvinna till kvinna"-föreningar. Bra för systerskapet i stort och framförallt för att kunna stötta de kvinnor som blir offer för psykiskt och fysiskt våld från män. Nedan bäddar jag in en kampanjvideo från Kvinnojouren Ellinors Facebook-sida som berörde mig. 

  2. Det politiska världsklimatet (och "vanliga" klimatet) som slår mot kvinnor på så många nivåer - högerextremt kvinnohat tar sig in i/klamrar sig fast vid maktpositioner och kan exempelvis uttala sig fritt om att kvinnor förtjänar lägre lön eftersom vi är svagare, mindre och mindre intelligenta (för övrigt publiceras det här inlägget kl 16:00 - efter det klockslaget jobbar generellt kvinnor i Sverige gratis jämfört med män). Trump som konstant gett exempel på sin vidriga kvinnosyn men ändå blivit president, (till stor del framröstad av vita kvinnor, tråkigt nog). Kvinnor som inte får välja vad de ska ha på sig när de badar i Frankrike (men heja de som kämpar för sina rättigheter!). Sånt där som man trodde skulle bli bättre och bättre - men världen backar på många punkter?
  3. Transkvinnor. Alla kvinnor är inte födda med vagina (och alla med vagina identifierar sig inte som kvinnor, för den delen!).
  4. Den nya branschen av "influencers"! Alltså, personer vars karriär bygger på bloggar/sociala medier och som framförallt drivs framåt av tjejer. Så himla kul tycker jag, att det växer så fort. Självständiga kvinnor som gör karriär på att inspirera och göra sin grej. Och såklart samarbeta med varandra och olika varumärken. Mycket handlar om att sälja (som samhället i stort va?) men för mig symboliserar de också förändring och en framtid som inte är helt mansdominerad - we are coming! Tipsar om Elin Kero (Nevnarien) som är fotograf och Flora Wiström som är författare och livstilsbloggare. Mina favvisar at the moment.
  5. Sist men inte minst lite mer pepp - Feministsmeden! Coola Nathalie Andersson är guldsmed med en butik på Kungsholmen i Stockholm och en webshop, som gör smycken med kvinnosymboler (och transsymboler!) att bära varje jäkla dag - vi måste synas för att höras!

Ta hand om (er) alla kvinnor därute ♥
Kom ihÂg mig?
Hanna. 20 år.
Au Pair i Toulouse för tillfället.