Hållbarhetsresa del 1 (följetong?)

Tänkte snacka hållbarhet. Har verkligen kommit in i en period igen då jag känner mig redo, peppad, vill engagera mig. 90% på grund av boken jag nämnde i veckosammanfattningen. Vill rensa garderoben och planera alla kommande inköp noga, dra ned på animaliska produkter - och har bokat buss till Paris istället för flyg. Tänkte berätta lite om det.
 
Jag har under större delen av mitt liv inte rest så mycket, och speciellt inte med flyg. Två resor när jag var riktigt liten och sedan en tur till Frankrike 2009, sedan språkresan 2012... Och sen jag började gymnasiet så har det rullat på ordentligt - Gdansk, London, Berlin, Paris, Kerala, Les Herbiers, London igen... Något jag får riktigt dåligt samvete över. Jag är medveten om att jag har förbrukat min koldioxid-andel på flyg för minst tjugo år, och inför varje ny resa har jag våndats över det här - men till slut ändå tagit flyget. För att det är enklare, billigare, går fortare och är bekvämare. Och det är ju sällan en helt själv kan fatta beslut också - man har några till att ta hänsyn till på resor.
 
Fram till nu. Om en dryg månad flyttar jag till Frankrike och stannar där till slutet av sommaren (som det är tänkt nu i alla fall). Och plötsligt blir restiden lite mindre viktig, jag har ingen reskamrat att ta hänsyn till och jag kan planera långt i förväg - min chans att resa miljövänligt! Förutom väldigt mycket bagage. Många olika resor som ska bokas. Språk att förstås. Tider att matchas med värdfamiljen - men tror jag har fått till det till slut.
 
Torsdagen den 30 mars strax efter klockan sex på morgonen lämnar jag Stockholm med tåg till Köpenhamn. Klockan fyra på eftermiddagen samma dag hoppar jag på en buss som ska ta mig hela vägen till Paris - en färd på 19 timmar. Fredag eftermiddag och natt spenderar jag i nonchalansens huvudstad och sedan åker jag tåg sista biten mellan Paris och Toulouse på lördagen. Jag lämnar alltså Huddinge en torsdag i mars och är framme i den rosa staden en lördag i april. Tanken svindlar lite. Men det känns så rätt också? Alla gånger kroppen inte riktigt hunnit med att fatta hur långt den faktiskt förflyttat sig för att det gått så fort - det tar verkligen sällan längre än ett dygn att ta sig någonstans. Ganska sjukt?
 
Utvärdering och reflektioner av denna resa hittills är i alla fall som följer;
  1. Hjälp vad mycket planering! Tre resor som ska klaffa, inte vara för dyra och ha god tidsmarginal mellan sig - dessutom bokas på tre olika sidor, på tre olika språk. Inte det lättaste, har bokat om SJ-resan två gånger, men nu till slut tror jag allt stämmer.
  2. Prismässigt har jag landat på ungefär vad en bra flygbiljett skulle kostat - lite mer. Tåg till Köpenhamn blev cirka 500 kr, bussen 500 kr, tåg till Toulouse 700 kr. Helt rimliga priser. Men så blir det en natt på hotell också. Och hade kunnat skippa första klass på SJ, hehe, men blev knasigt när jag bokade om. Och fick ändå halva priset på bussresan! 
  3. Det svåraste har nog ändå varit att fatta beslutet att faktiskt göra det så krångligt för mig själv - och att stå för det. Förklara varför man gör som man gör. Men det är verkligen något jag behöver öva på, så är väl jättebra. Det har i slutändan gjort att jag känner mig säkrare på mitt beslut också. Hoppas bara det går vägen nu! Att bussen inte bryter ned någonstans halvvägs genom Tyskland...
Okay, för att avsluta; jag är inte en renodlad trädkramare med hemmagjord deoderant än - men vadtusan, baby steps! Och jaa, jag vet att folk reser med inrikesflyg dagligen, att det investeras i nya borrningar efter olja och att konsumtionen går stadigt uppåt - desto större anledning att dra åt andra hållet, väl? Ser det faktiskt som ett äventyr :)
 
"Hej jag heter Hanna och jag jobbar stenhårt för att klassas som miljömupp."
 
EDIT: Här följer fortsättningen, hur gick det egentligen?


amanda    ï     ï  

omg hanna du är min idol hur orkar du

Svar: men gudars jag orkar verkligen inte vet bara inte hur jag ska orka inte göra nånting typ???
Hanna Hasselqvist


Kom ihÂg mig?
Hanna. 20 år.
Au Pair i Toulouse för tillfället.