Vecka 8 - 2017

Har verkligen inte mycket roliga bilder från vecka 8. Varit ganska mycket administrativt med resan. Har också haft lite fint häng, men fotar inte alltid så mycket då. Anyways, har ju ändå redan bloggat lite så det är väl pga det också.
 
Ögonblick från min vecka
 
Spännande kvällsfix med kokning av råris till matlådor - yummy (nja).
 
Desto godare med de här jäkla jordnötsgrejerna jag "bakade". Oh sweet lord vad gott det var, ledsen att de tog slut :(
 
Lördag och söndag ägnades åt garderobsrensning - har fortfarande fullt med klädhögar i rummet, kul kul. Men känns skönt att öppna garderoben nu åtminstone! Ska försöka ta mig till second hand-butiker med alla gamla kläder i veckan.
 
Söndagen spenderades även med Josse :) massa tjat och prat om miljö och relationer och så lite promenad och te på det. Väldans trevlig veckoavslutning!
 
Saker jag tänkt på
 
- Fysisk närhet är himla underskattat. Inget sexuellt alls, bara mysigt att ha någon nära - hålla hand, kramas, låta låren gå emot varandra. Skapar en sån varm känsla av trygghet i mig. Sam var snäll nog att erbjuda lite skedning i veckan, var välbehövligt faktiskt. Hoppas barnen i Frankrike gillar att gosa! :)
 
- Jag vill vara hållbar på riktigt! Inte bara för syns skull. Vill liksom slänga ut allt dåligt jag har och ta in nytt miljövänligt - men hur hållbart är det liksom? Inte alls. Ett steg i taget, långsiktigt tänkande etc etc. Det är svårt när man blir taggad på grejer (fast skönt i bland förstås).
 
Tips, favoriter och annat kul
 
- Så rensar du ut garderoben på bästa sätt, samt kapitlet om det i Ekoenkelt. Bra med konkreta tips, gillar struktur och åh vad skönt att ta bort sånt som bara tar plats och energi i garderoben.
 
- Shoutout till SJ:s kundtjänst som lät mig boka om en icke ombokningsbar biljett när jag råkat ta fel slutdestination (heja). Undrar verkligen om de har en egen policy för första klass-biljetter dock... Men å andra sidan tjänade de ingenting på att inte låta mig boka om, eftersom det bara skulle resultera i ett tomt, obokningsbart säte den sista kvarten av resan.
 
- De väntar på att livet ska börja, i en SvD-artikel. Familjen som flytt från Syrien och fått kämpa för att ta sig till Sverige, att få uppehållstillstånd och nu bara väntar på att livet ska kunna börja. De sitter fast i ett byråkratiskt träsk, något som inte underlättas av att de inte får besked om sina rättigheter (!). Riktigt pinsamt att det ska vara så. Viktig läsning kändes det som, blev både arg på systemet (standard) och imponerad av människors ork och mod.

Jordnötter, palmolja och kärlek

Har gjort lite tomma utkast med inläggsrubriker på sånt jag vill blogga om. Här kommer "Ett kul recept" ! (Jag är ganska trött när jag skriver detta, håll till godo)
 
Ta fram kex, mörk choklad, smör, jordnötssmör. Let's go! (Två av dessa produkter innehåller palmolja och en tredje har kakao vars ursprung kan ifrågasättas. Och fjärde grejen är animalisk. Kämpa miljömupp :--)) )
 
Mortla typ 15 kex (receptet säger 200g). Det är mysigt att mortla!
 
Smält 0,75 dl (wtf) smör i en fin muminmugg. Jag tar alltid hushållspapper över så att det inte ska stänka fett.
 
Rör ihop vanligt ko-smör (funkar nog lika bra med typ margarin på palmolja eller nåt) med lika mycket jordnötssmör (här är den fina muminmuggen något opraktisk så jag bytte till en skål). Rör ihop det med de mosade kexen i en stor bunke till något smuligt och gott.
 
Lägg i cirkus 200g mörk choklad i skålen där du blandade smöret med smöret.
 
Smält chokladen lite och klicka sedan på två skedar jordnötssmör.
 
Och lägg ytterliggare två skedar jordnötssmör i din fina mugg och ställ bredvid i mikron. (OBS passa noga så det inte blir för varmt!)
 
Nu blir det byggande! Ta den snyggaste plastlådan du kan hitta och klä med ett halvt bakplåtspapper.
 
Fyll med smörig kexblandning.
 
Choklad.
 
Och jordnötssmör som du kan göra mönster i! In i kylen i två timmar.
 
Skär i bitar et voìla! Blev supergott och mättande (no joke). Små bitar är bäst!

Hållbarhetsresa del 1 (följetong?)

Tänkte snacka hållbarhet. Har verkligen kommit in i en period igen då jag känner mig redo, peppad, vill engagera mig. 90% på grund av boken jag nämnde i veckosammanfattningen. Vill rensa garderoben och planera alla kommande inköp noga, dra ned på animaliska produkter - och har bokat buss till Paris istället för flyg. Tänkte berätta lite om det.
 
Jag har under större delen av mitt liv inte rest så mycket, och speciellt inte med flyg. Två resor när jag var riktigt liten och sedan en tur till Frankrike 2009, sedan språkresan 2012... Och sen jag började gymnasiet så har det rullat på ordentligt - Gdansk, London, Berlin, Paris, Kerala, Les Herbiers, London igen... Något jag får riktigt dåligt samvete över. Jag är medveten om att jag har förbrukat min koldioxid-andel på flyg för minst tjugo år, och inför varje ny resa har jag våndats över det här - men till slut ändå tagit flyget. För att det är enklare, billigare, går fortare och är bekvämare. Och det är ju sällan en helt själv kan fatta beslut också - man har några till att ta hänsyn till på resor.
 
Fram till nu. Om en dryg månad flyttar jag till Frankrike och stannar där till slutet av sommaren (som det är tänkt nu i alla fall). Och plötsligt blir restiden lite mindre viktig, jag har ingen reskamrat att ta hänsyn till och jag kan planera långt i förväg - min chans att resa miljövänligt! Förutom väldigt mycket bagage. Många olika resor som ska bokas. Språk att förstås. Tider att matchas med värdfamiljen - men tror jag har fått till det till slut.
 
Torsdagen den 30 mars strax efter klockan sex på morgonen lämnar jag Stockholm med tåg till Köpenhamn. Klockan fyra på eftermiddagen samma dag hoppar jag på en buss som ska ta mig hela vägen till Paris - en färd på 19 timmar. Fredag eftermiddag och natt spenderar jag i nonchalansens huvudstad och sedan åker jag tåg sista biten mellan Paris och Toulouse på lördagen. Jag lämnar alltså Huddinge en torsdag i mars och är framme i den rosa staden en lördag i april. Tanken svindlar lite. Men det känns så rätt också? Alla gånger kroppen inte riktigt hunnit med att fatta hur långt den faktiskt förflyttat sig för att det gått så fort - det tar verkligen sällan längre än ett dygn att ta sig någonstans. Ganska sjukt?
 
Utvärdering och reflektioner av denna resa hittills är i alla fall som följer;
  1. Hjälp vad mycket planering! Tre resor som ska klaffa, inte vara för dyra och ha god tidsmarginal mellan sig - dessutom bokas på tre olika sidor, på tre olika språk. Inte det lättaste, har bokat om SJ-resan två gånger, men nu till slut tror jag allt stämmer.
  2. Prismässigt har jag landat på ungefär vad en bra flygbiljett skulle kostat - lite mer. Tåg till Köpenhamn blev cirka 500 kr, bussen 500 kr, tåg till Toulouse 700 kr. Helt rimliga priser. Men så blir det en natt på hotell också. Och hade kunnat skippa första klass på SJ, hehe, men blev knasigt när jag bokade om. Och fick ändå halva priset på bussresan! 
  3. Det svåraste har nog ändå varit att fatta beslutet att faktiskt göra det så krångligt för mig själv - och att stå för det. Förklara varför man gör som man gör. Men det är verkligen något jag behöver öva på, så är väl jättebra. Det har i slutändan gjort att jag känner mig säkrare på mitt beslut också. Hoppas bara det går vägen nu! Att bussen inte bryter ned någonstans halvvägs genom Tyskland...
Okay, för att avsluta; jag är inte en renodlad trädkramare med hemmagjord deoderant än - men vadtusan, baby steps! Och jaa, jag vet att folk reser med inrikesflyg dagligen, att det investeras i nya borrningar efter olja och att konsumtionen går stadigt uppåt - desto större anledning att dra åt andra hållet, väl? Ser det faktiskt som ett äventyr :)
 
"Hej jag heter Hanna och jag jobbar stenhårt för att klassas som miljömupp."
 
EDIT: Här följer fortsättningen, hur gick det egentligen?
Hanna. 20 år.
Au Pair i Toulouse för tillfället.